Te veel Tandvlees laten behandelen

Veel mensen vinden dat ze teveel aan tandvlees hebben. Dit heeft vaak verschillende oorzaken. Het lijkt dan (en is dan soms ook zo) alsof de hoeveelheid tandvlees groter is dan de tand zelf. Dit wordt ook wel gummysmile genoemd en is heel goed te behandelen. Veel mensen denken dat dit pijnlijke behandelingen zijn maar dat valt heel erg mee allemaal. Ook na de behandeling waarbij het teveel aan tandvlees wordt verwijdert zal men er weinig last van hebben.

Een mondhygiënist heeft alle specialiteiten in huis om u weer een stralende en mooie lach te geven waarbij tand en tandvlees weer goed in verhouding staan. Zo zijn er een behandelingen zoals gingivoplastiek en gingivectomie.

Een andere behandeling zou een plastisch chirurgische correctie van de bovenlip kunnen zijn. Bij gingivectomie wordt het teveel aan tandvlees verwijderd dat over het tandoppervlak groeit. Zodra dit teveel aan tandvlees verwijdert is dan kan met de tanden weer goed reinigen.

Men verdoofd het tandvlees en snijdt vervolgens het teveel aan tandvlees weg. Deze behandeling lijkt pijnlijk maar valt alleszins mee. Bij gingivoplastiek wordt om cosmetische redenen te vorm van tandvleesweefsel rond de tanden gewijzigd.

Soms wordt een dergelijke behandeling ook uitgevoerd als het tandvlees verdwenen is van de tanden. In het meest extreme geval kan er zelfs een transplantatie worden uitgevoerd met weefsel uit het gehemelte. Deze techniek wordt ook wel ‘graft’ genoemd.

Er zijn bepaalde tandvleesvormen die als afwijkend aangemerkt kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: teruggetrokken tandvlees (tandrecessie), tandvlees die te dun van structuur is, de verhouding van tand ten opzichte van tandvlees klopt niet, deuken in het tandvlees (bij getrokken tanden en kiezen), een lach met teveel tandvlees (ook wel gummy smile genoemd), te dik tandvlees, wildgroei van tandvlees (vaak door medicatie en wordt ook wel hyperplasie genoemd) en het zichtbaar zijn van een donkere tandwortel door het tandvlees waardoor deze verkleurd lijkt.

Als er teveel tandvlees zichtbaar is dan kan dit uw zelfvertrouwen schaden en het is fijn om te weten dat hier gewoon iets aan te doen is door dit te verwijderen.