Oorzaken ontstoken tandvlees

Oorzaken ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is belangrijk voor een mooie en stralend gebit. Als je tandvlees een mooie roze kleur heeft is het gezond. Het komt echter ook voor dat tandvlees wat donkerder is gekleurd. Dit duidt vaak op ontstoken tandvlees, wat ook wel een tandvleesontsteking wordt genoemd.

Nu is het feit dat je tandvlees wat donkerder is je waarschijnlijk niet eens zo gek veel uitmaken, maar ontstoken tandvlees kan ook voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Daarnaast zal tandvlees dat ontstoken is ook gemakkelijk gaan bloeden, iets wat bij gezond tandvlees niet zal voorkomen.

Oorzaken ontstoken tandvlees

In de meeste gevallen zal een slechte mondhygiëne de oorzaak zijn. Met een slechte mondhygiëne bedoelen we dan onder andere dat er niet goed wordt gepoetst. Wanneer de tanden namelijk niet goed worden gepoetst zal er tandplak op de tanden achterblijven.

De bacteriën in tandplak kunnen ervoor zorgen dat je tandvlees gaat ontsteken. Het is dus belangrijk om goed te poetsen. Nu weet je dus dat het niet alleen belangrijk is voor een gezond gebit, maar ook voor gezond tandvlees.

Niet alleen slecht poetsen draagt bij aan een tandvleesontsteking, want er kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Sommige mensen kunnen zo goed en zo vaak poetsen als ze willen, maar zullen toch last blijven houden van ontstoken tandvlees. Een oorzaak kan bijvoorbeeld roken zijn. Ook stress, medicijnen, gebrek aan bepaalde vitaminen en een zwangerschap kunnen hierbij bijdragen.

Gevolgen tandvleesontsteking

Het is belangrijk om ontstoken tandvlees snel aan te pakken. Je tandarts kan je hier tips over geven, maar ontstoken tandvlees kan bijvoorbeeld makkelijk worden opgelost door te flossen en door tandenstokers te gebruiken.

Als je hier echter niets aan doet kan het op lange termijn gevolgen hebben voor je gebit. Wat er namelijk kan gebeuren bij een langdurige tandvleesontsteking is dat er ruimte ontstaat tussen je tanden en het tandvlees.

Hier zal zich tandplak gaan nestelen en dit zal zich gaan vormen tot tandsteen. Omdat het zich op een plek vormt waar moeilijk is bij te komen kan uiteindelijk het bot van de tandkas schade worden toegebracht.

Dit zal resulteren in het feit dan je tanden los kunnen komen te staan. Zoals gezegd is dit iets van de lange termijn. Hier zul je dus geen last van hebben als je tandvlees af en toe eens ontstoken is. Het is wel belangrijk om bij een tandvleesontsteking actie te ondernemen.

Tandvlees behandelen

Om ontstoken tandvlees te behandelen zijn diverse manieren. Allereerst is een goede mondhygiëne van doorslaggevend belang. Het is belangrijk de ruimtes tussen de tanden goed schoon te houden en er geen etensresten te laten zitten.

Met tanden poetsen alleen kan het namelijk goed voorkomen dat er nog etensresten in de mond achterblijven. Vandaar ook dat tandartsen altijd hameren op het feit dat er ook geflost moet worden en dat het niet bij tanden poetsen alleen zou moeten blijven.

Flossen en gebruik van tandenstokers

Voor sommige mensen werkt flossen op de een of andere manier toch niet afdoende om van het ontstoken tandvlees af te komen. In dat geval is het raadzaam om tandenstokers te gebruiken, omdat je hiermee ook prima in de ruimtes tussen de tanden kunt komen.

Hoe fijner de tandenstoker hierbij is, hoe beter het zal gaan. Probeer bij het kopen van tandenstokers daar dus goed op te letten en kies altijd voor de meest dunne variant voor een zo optimaal resultaat.

Niks helpt

Als zowel flossen als het gebruik van de tandenstokers niet afdoende blijkt te zijn zul je om advies aan je tandarts of mondhygiënist moeten vragen. Ieders tandvlees is toch weer anders, dus het kan goed zijn dat jouw ontstoken tandvlees een andere aanpak vereist.

Ontstoken tandvlees is niet onoverkomelijk, maar uiteraard kun je het niet gewoon zo laten, maar zul je er wel voor moeten zorgen dat je tandvlees weer gezond wordt.

Admin