Zo herken jij vervelende klachten bij je kat

Zo herken jij vervelende klachten bij je kat

Net zoals bij mensen kan je kat ook ziektes krijgen. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, hierom is het belangrijk dat je veel aandacht geeft aan de zorg van je kat. Het is belangrijk om bepaalde symptomen te herkennen, zodat je zo snel mogelijk kunt handelen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je kat zo fit en gezond mogelijk te houden. Hoe je dat doet? En hoe je vervelende ziektes herkent? Dat lees je in deze blog.

Zo houd je je kat fit en gezond

De gezondheid van je kat staat natuurlijk voorop. Je wilt dat je katje zich goed voelt en geen pijn heeft. Natuurlijk gebeurt het weleens dat je kat ziek wordt of last krijgt van vervelende klachten. Voor een kat is het in ieder geval belangrijk om regelmatig te ontwormen, ontvlooien en de vacht te verzorgen. Dit laatste geldt voornamelijk bij langharige katten. Ontwormen kan een keer per drie maanden gedaan worden. Naast deze standaard verzorging, is het natuurlijk nooit verkeerd om naar de dierenarts te gaan voor een jaarlijkse gezondheidscheck. Dat geeft jou zekerheid dat het goed gaat met je kat en kun je vervelende klachten voorkomen.

Blaasstenen voorkomen en herkennen

Bij katten komen blaasstenen vaak voor. Dit komt doordat katten over het algemeen weinig drinken. Blaasstenen zijn samenklonteringen van chemische stoffen uit de urine. Deze stoffen kunnen niet verwerkt worden en klonteren samen. Deze blaasstenen kunnen het functioneren in de urineweg verstoren en pijn bij plassen veroorzaken. Blaasstenen bij katten kunnen uiteindelijk ook blaasontsteking veroorzaken. Om dit voor te zijn, zijn er teststrips waarbij je door middel van een strip kunt checken of deze chemische stoffen in de urine van je kat zitten. Symptomen van blaasstenen:

  • Pijn bij plassen, is te herkennen aan gemiauw op de kattenbak
  • Regelmatig naar de kattenbak lopen voor kleine plasjes
  • Bloed in urine

Suikerziekte herkennen

Suikerziekte bij katten kun je herkennen aan:

  • Veel eten zonder aan te komen
  • Veel water drinken en veel plassen
  • De vacht ziet er doffer uit

Denk je dat je kat suikerziekte heeft? Neem dan contact op met de dierenarts.

Admin